ABD otoriteleri, Ýnternet üzerinden gerçekleþen suçlarýn geçtiðimiz yýl boyunca %33 oranýnda arttýðýný açýkladý.

ABD'nin Ýnternet Dolandýrýcýk Suçlarý birimi, çevrimiçi gerçekleþen suçlarýn 2008 yýlý boyunca %33 oranýnda arttýðýný bildirdi. Federal otoriteler, son üç yýlda ilk defa suç oranýnda gözle görülür bir artýþ olduðunu kaydetti.

FBI tarafýndan yayýnlanan rapora göre, 2008 yýlý boyunca çevrimiçi suçlar nedeniyle yaþanan mali kayýp 264 milyon dolarla rekor kýrdý.

Çevrimiçi saldýrýlarýn daha çok Kanada, Ýngiltere, ABD, Nijerya ve Çin kaynaklý olduðunu belirten federal yetkililer, saldýrýlarýn 2009 yýlýnda Ocak-Mart aylarý arasýnda neredeyse %50 oranýnda artmýþ olduðunu belirtti.

"2009 yýlýnýn çevrimiçi ortamda oldukça suç dolu geçeceðini tahmin ediyoruz" þeklinde konuþan FBI raporunun yazarý John Kane, geçtiðimiz yýlýn kayýbýnýn 239.1 milyon dolar olduðunu, aradaki bu farkýn ise ekonomik krizin "bilgisayar dehalarýný" daha çok çevrimiçi suça yönelmesi nedeniyle gerçekleþtiðini tahmin ettiklerini belirtti.

Raporda, 2008 yýlýnda en sýk görülen dolandýrýcýlýk faaliyetinin yalancý ürün satýþ sitelerinden satýlan ürünlerin gönderilmemesi olarak gerçekleþtiði ifade ediliyor. Listenin devamýnda açýk arttýrma sitelerinde yapýlan dolandýrýcýlýk eylemleri, kredi kartý dolandýrýcýklarý ve yatýrým adý altýnda yapýlan dolandýrýcýlýklar sýralanýyor.

ABD'nin yetkili kurumlarýna yapýlan dolandýrýcýlýk þikayetlerinin 275 bin 284 adedinden 72 bin 940'ý ABD yasalarýna göre federal ajanslar tarafýndan incelendi. Bu rakamýn 2009 yýlý içinde artmasý bekleniyor çünkü daha þimdiden 40 bin baþvuru federal ajanslar tarafýndan incelenmeye alýnmýþ.

Geçtiðimiz yýl yapýlan þikayetlerin %66'sý ABD, %11'i Ýngiltere, %7.5'i Nijerya, %3'ünün Kanada, %1.6'sýnýn da Çin kaynaklý olduðu belirtildi.







Kaynak: Veteknoloji.com