PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : iOS 7 Genel İnceleme



Raiden
10-06-2013, 23:35
Herkese merhaba, foruma geri döndüğüm ilk gün size 7nin ön incelemesini çevirmek istedim. Umarım hoşunuza gider.

----

OS X Mavericks ve yeni MacBook Air tanıtımını takipben Tim Cook iOS 7'yi tanıtmak üzere sahneye döndü. "iphone'dan beri iOS'teki en büyük değişim" dedikten sonra video gösterimi ve ardından ayrıntılı bir tanıtım gerçekleşti.

Bazıları her ne kadar bu güncellmeyi innovasyon yoksunu görse de belli ki Apple kullanıcılarının uzun zamandır yakındığı bazı noktalara değinmiş:

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/iPhone5-3up-Pyramid_iOS7_PRINT.jpg

Özellikler


Klasör genişletme(?)

iOS4'ten beri bulunan bir eksiklik olan bu fonksiyon yeni sürümde getirilmiş. iOS 7 ile klasörlerin kendine özel sayfaları olacak (tam ekran görünümü) ve "yüzlerce" app'i aynı klasörde bulundurabileceksiniz. Bunu gösteren resmi bulamadım ama oldukça şık olduğunu bilmenizi isterim.


Yeni Notification Center

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Notification-Center-iOS-7.png

En büyük sıkıntılardan biri olan notification centre'ın oldukça dar fonksiyonelliğiydi ki iOS5'ten beri pek bir gelişim olmadı. 7 ile görsel/fonksiyonel yenilemenin yanı sıra kullanıcılar icihazlarının kilidini açmadan istedikleri herhangi bir bilgiye ulaşabilecekler.

Control Center

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Control-center-iOS-7.png

Jailbreak'in en büyük kullanım sebeplerinden biri olan bu fonksiyon 7 ile kullanıma sunuluyor. Wi-fi bluetoothi rahatsız etme modu, düşey/yatay kilit gibi özellikleri hızlıca kapatıp açmak ve bazı uygulamalara hızlı geçiş yapabileceğiniz bu pencere için ekranı yukarı sürüklemeniz yeterli olacak. SB-Setings'e muhtaç kalmayacağız gibi görünüyor.

Multitasking

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Multitasking-iOS-7.png

Artık multitasking özelliği tüm uygulamalarla çalışabilecek. "Eskiden de öyle değil miydi?" diye soruyorsanız hayır öyle görünse de eskiden birçok uygulama açık kalsa da işlem yapmayı bırakıyordu. Ek olarak uygulamalar artık otomatik olarak güncellenebilecek.

Daha da iyisi şu: iOS sık kullandığımız açık kapadığımız uygulamayı bize daha çabuk ulaşılabilir hale getirmek için işlem önceliğini buna göre belirleyecek(twitter'ı çok kullanıyorsanız bunu algılayıp size hzır halde tutacak ve bir sonraki açışınızda daha hızlı ulaşabileceksiniz)

Güncellemelerde de uygulama kullanım önceliğiniz, internetinizin ne kadar sağlıklı ve hızlı olduğu dikkate alınacak. Bu şekilde otomatik güncelleme diğer cihazlarda olduğu gibi bir yük, hemen kapanması gereken bir özellik olmayacak zayıf bir kablosuz ağdayken google'ı bile açamaz hale gelmeyeceksiniz cihaz iyi bir internete bağlanmanızı bekleyecek.

Siri

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Siri-iOS-7.png

Siri de güncellenen özelliklerin arasında. Görsel olarak oldukça hoş bir yenilemeye ek olarak siri daha geniş komut yelpazesine sahip. Siri artık aramalarda google search'ü değil Bing'i kullanacak. Ama merak etmeyin, Bing de oldukça etkili.

Siri daha derin twitter entegrasyonu, ekran ışığını kısma veya bluetooth'u kapama gibi cihaza yönelik komutlarla geliyor. Wikipedia da, Wolfram Alpha'nın yetersiz olduğu kabullenilmiş ki, artık Siri'de olacak.

Kamera ve Fotoğraflar

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Camera-Photos-iOS-7.png
İnstagram'dan sonra fotoğrafçılıkla ilgili tüm uygulamalara filtre konsepti sıçradı ve Apple için durum farklı olmadı. Fotoğraflar uygulamasına getirilen güncelleme kullanıcıların daha kolay hareket etmesine ve anında filtre eklemelerine imkan sağlıyor yani artık o 'sepya' görünümü için 3üncü parti uygulamalara ihtiyaç yok denebilir.

Air Drop

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/AirDrop-1.png

Mac'te kısa süredir kullanıma sunulan Air drop kullanıcıların hızlıca dosya alışverişinde bulunmasına olanak sağlıyor ve artık iOS'te kullanılabilecek.


iMessage /FaceTime blocking

Renksiz ekran telefonlarda bile uzun zamandır bulunan blok özelliği sonunda iOS'e geliyor. GSM aramalarını kapsayıp kapsamayacağını bilmiyorum.

Safari

http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/Safari-iOS-7.png

Safari de 7'nin yeni elegant tema akımının bir parçası olmakla beraber hız konusunda da ilerleme kaydetti. sekmeler arasında geçiş çok daha göz alıcı. İstediğiniz takdirde windows vista stili 3D pencereler halinde sekmelere bakabiliyorsunuz.


Wi-Fi arama (facetime üzerinden)

----

Aktivasyon Kilidi

Çok daha önce gelmesi gereken bir özellik olan aktivsyon kilidi sayesinde cihazınızın Find My Iphone özelliği 'birileri' tarafından katılsa veya cihaz restore edilse bile kullanılabilir hale gelmesi için sizin Apple ID ve şifreniz gerekecek. Aksi taktirde cihaz aktif olmayacak.


Uyumluluk

iOS 7 Aşağıdaki cihazlara yüklenebilecek ama bazı özellikler eski modellerde olamayacak. Mesela Air Drop iphone 4'te ne yazık ki yok.
http://cdn.redmondpie.com/wp-content/uploads/2013/06/iOS-7-compatibility.png

serseri8989
11-06-2013, 01:05
Çok güzel bir açıklama olmuş emeğine sağlık dostum

DeviLJoN
11-06-2013, 03:42
multitasking, hp palm webOs işletiminin uygulaması. Değişik birşey yok gibi [:D] Android, win7 ve 8 ve hp palm webOs karışımını birşey olmuş.

galates
11-06-2013, 10:27
gayet guzel olmus, bircok eksigi kapatilmis...

iOs 4-5-6 da tespit ettigim eksiklerden bakalim ne kadari giderilecek;

- Operator Logolari (hala text olarak duruyor)
- Sms iletildi raporu (niyeyse)
- Gorusmelerin kayit edilebilmesi.
- Kisiler listesinde Fotolar
- Theme destegi
- Yeni ve ozel arayuz
- Yeni kilit ekrani
- Yeni sesler
- Videolarda parmakla ileri sarma, sesi arttirma-azaltma vs...

RacKulA
11-06-2013, 10:44
emeğine sağlık üstad. bu arada tam sürümünün çıkış tarihi hakkında bilgi var mı ya da fikriniz var mı?

Raiden
11-06-2013, 11:14
Sonbahar olarak verildi kesin tarih yok şimdilik.

DeDeLi
12-06-2013, 14:04
iOS 6 ve iOS 7'deki ikonların farklılıkları aşağıdadır...

http://i.imgur.com/2PV1KpE.png

thepathty
12-06-2013, 14:17
Sadece AirDrop için kullanacağım iOS7'yi.

Jeryx
12-06-2013, 20:36
game center ikonu sacma olmamıs mı sizcede :)

Ogzhnozcn
12-06-2013, 22:45
Bukadar guzel gercekci ikonlar varken neden boyle ikonlar yapmislar halen anlamis degilim,en azindan ayni kalitede farkli simgeler yapsalarmis keske

ErejgikaL
12-06-2013, 23:53
Bukadar guzel gercekci ikonlar varken neden boyle ikonlar yapmislar halen anlamis degilim,en azindan ayni kalitede farkli simgeler yapsalarmis keske


Şuanda ios 7 kullanan birisi olarak, çok güzel uyumlu olmuş yeni iconlar. Kullanınca fark edeceksiniz.

Ogzhnozcn
13-06-2013, 09:13
Şuanda ios 7 kullanan birisi olarak, çok güzel uyumlu olmuş yeni iconlar. Kullanınca fark edeceksiniz.

Umarım öyledir

yalcoo
13-06-2013, 10:41
dün itibariyle bende kurdum ilk arama denememde karşı tarafa sesimin aşırı net gittiği ile ilgili bir tepki aldım bir kaç kişiyi daha aradım aynı şeyi söylediler...görüntü itibariyle çok hoş olmuş bence yeni ios klasörlerin daha pastel renklerden oluşması benim hoşuma gitti açıkcası...animsyon olarak baya bi gelişmiş durumda daha fazla animasyon var...biraz daha inceleyip sıkı bir liste çıkarmak lazım aslında tüm değişikler ile ilgili herkesn farketmediği yeni özelliklerde olabilir çünkü..

ErejgikaL
13-06-2013, 12:58
dün itibariyle bende kurdum ilk arama denememde karşı tarafa sesimin aşırı net gittiği ile ilgili bir tepki aldım bir kaç kişiyi daha aradım aynı şeyi söylediler...görüntü itibariyle çok hoş olmuş bence yeni ios klasörlerin daha pastel renklerden oluşması benim hoşuma gitti açıkcası...animsyon olarak baya bi gelişmiş durumda daha fazla animasyon var...biraz daha inceleyip sıkı bir liste çıkarmak lazım aslında tüm değişikler ile ilgili herkesn farketmediği yeni özelliklerde olabilir çünkü..

Evet, telefon görüşmesi sırasında arka plandaki gürültüyü engellemek için bunu açıp kapatan bi ayar eklenmiş. Ayarlar - Erişim kısmındaydı sanırım. Yani iPhone 5 teki arkada kameranın yanındaki noktacık, mikrofon.. aktif mi oldu acaba ne ?

neco1905
13-06-2013, 22:52
açıkcası jb bekliyorum konuyu acarken indirmem ama bi bakıyım demiştim ama çok begendim anlatım için teşekkürler

berkans
13-06-2013, 23:41
Bende cok ayrıntılı bır ınceleme yaptım, okumak ısteyenler ıcın

http://www.technopat.net/2013/06/13/ios-7-incelemesi/